CEZAİ ŞART DÜZENLEMELERİ

Cezai şart asıl borcun borçlu tarafından hiç veya sözleşmedeki gibi yerine getirilmemesi durumunda borçlunun alacaklıya ödemekle yükümlü olduğu sözleşme ile tutarı belirlenen bir borçtur.

Cezai şartın iki temel işlevi vardır. Birincisi taraflardan birinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde doğan zararın tazminini sağlamak bir diğeri de tarafları sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlamak, caydırıcılık sağlamaktır.

Ticari işlerde sözleşme ile belirlenen cezai şartın indirilmesi müessesesi kural olarak kabul edilmemiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 22.maddesine göre tacir sıfatını haiz borçlu aşırı ücret veya ceza kararlaştırıldığı iddiasıyla ücret veya sözleşmedeki cezanın indirilmesini talep edemeyecektir. Her tacir basiretli bir tacir gibi davranmalıdır. Tacirden sözleşmeyi akdederken cezai şartın miktarı belirlenirken fahiş olup olmadığını işin niteliği gereği öngörmesi beklenir. Bu nedenledir ki sözleşme aşamasında cezai şart tutarı belirlenirken bu hususa dikkat edilmelidir.