AÇIKLAMA: Unvan belirlenmeden önce unvanın uygunluğunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Ticaret unvanının uygunluğunun kontrol edilmesi için Merkezi Sicil Sistemi Uygulaması (MERSİS)’na giriş yapılır. MERSİS’e giriş, e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi MERSİS kullanıcı ve şifresi oluşturularak da yapılabilir. Açılan ekranda “Kuruluş Başvurusu” butonuna tıklanır. Gelen listeden kurulacak şirket türü seçilerek işlem başlatılır. İstenen bilgiler doldurulduktan sonra “ileri” butonuna basılarak bir sonraki aşamaya geçilir. Unvanın girilebilmesi için en az 1 adet pay sahibi girilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sol tarafta bulunan “pay sahibi/ortak” kutucuğuna tıklanarak şirketin pay sahibi olacak kişinin bilgileri girilir. Sonrasında “unvan” butonuna tıklanır. Unvan girildiğinde sistem hata vermiyorsa unvan uygun kabul edilir ve unvan rezervasyonu yapılır. Unvanın rezerve edildiği tarihten itibaren 3 gün içerisinde kuruluş başvurusunun MERSİS’te onaya gönderilmesi gerekmektedir. Bu 3 günlük süre içerisinde başvuru onaya gönderilmez ise unvan rezervasyonu iptal edilmektedir. O nedenle 3 gün sonunda unvan sisteme tekrar girilmelidir.
Bununla birlikte benzer unvanlar ayrıca TOBB’un unvan sorgulama sayfasından da kontrol edilebilmektedir. https://www.ticaretsicil.gov.tr/view/hizlierisim/unvansorgulama.php adresine girildikten sonra alınmak istenen unvanın ilgili satıra yazılıp sorgu yapılması sonucunda bu unvan ile benzer diğer şirket unvanları görülebilmektedir.
UYARI 1- Unvan belirlenirken dikkat edilecek hususlar;
UYARI 2 – Bazı şirketlerin kuruluşu Ticaret Bakanlığı’nın iznine tabidir. Kuracağınız şirketin faaliyet konusu aşağıda belirtilenlerden birine giriyor ise kuruluştan önce izin almanız gerektiğine dikkat ediniz.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 333’üncü maddesinde, Ticaret Bakanlığı'nca yayımlanacak tebliğle, bazı faaliyet alanlarının belirleneceği, ilgili Tebliğ’de ilan edilecek anonim şirketlerin Ticaret Bakanlığı'nın (Bakanlık) izni ile kurulacağı düzenlenmiştir. Bu şirketlerin esas sözleşme değişiklikleri de yine Bakanlığın iznine bağlıdır. TTK m. 333 uyarınca, bunun dışında hukuki konumu, niteliği ve işletme konusu ne olursa olsun anonim şirketin kuruluşu ve esas sözleşme değişiklikleri herhangi bir makamın iznine bağlanamaz. İlgili şirketin izne tabi şirketlerden olması halinde öncelikle şirketin esas sözleşmesi hazırlanmakta ve pay sahiplerinin imzaları noter tarafından onaylanmış esas sözleşme ile birlikte Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü nezdinde izin başvurusu yapılmaktadır. Bakanlık izninin, şirketin kuruluşunda ticaret sicili müdürlüğüne tescil başvurusundan önce, esas sözleşme değişikliklerinde ise genel kurul tarihinden önce alınması gerekir. Bakanlık izni alınmadan kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri ticaret sicili müdürlüğüne tescil edilemez.
Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve Kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (İzin Tebliği) uyarınca kuruluş öncesinde Ticaret Bakanlığı’ndan izin alması gereken şirketler açıkça düzenlenmiştir.
İzin Tebliği’nin 5’inci maddesinde, kuruluşu ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Ticaret Bakanlığının iznine tabi olan şirketler sayılmıştır. Buna göre aşağıda sayılan şirketlerin tamamı bakımından hem kuruluşta hem de esas sözleşme değişikliklerinde Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınmalıdır;
5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 6 ve 16’ncı maddeleri uyarınca Bankaların kuruluş ve tüm sözleşme değişiklikleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) iznine tabidir.
6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 4 ve 10’uncu maddeleri uyarınca bu şirketlerin kuruluş ve tüm sözleşme değişiklikleri BDDK iznine tabidir.
Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik’in 4 ve 7’nci maddeleri uyarınca Varlık Yönetim Şirketlerinin kuruluş ve tüm sözleşme değişiklikleri BDDK iznine tabidir.
5684 Sayılı Sigortacılık Kanununun 8’inci maddesi uyarınca Sigorta Şirketlerinin tüm esas sözleşme değişiklikleri Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşüne tabidir.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/45)’in 5 inci, 17’nci ve 18’inci maddeleri uyarınca yetkili müesseselerin (eski döviz büfesi işleten şirketler) kuruluşları, adres ve unvan değişikliği sonucunu doğuran esas sözleşme değişiklikleri ile ortaklarında değişikliğe sebep olan pay devir işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığının iznine tabidir.
Uluslararası Gözetim Şirketi Statüsüne İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: (2015/24))’nin 6’ncı maddesi uyarınca Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünce uluslararası gözetim şirketi belgesi verilen anonim şirketlerin esas sözleşme değişiklikleri ayrıca İç Ticaret Genel Müdürlüğünün iznine tabidir.
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 11’inci maddesi uyarınca kuruluşta ve her türlü esas sözleşme değişikliklerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan izin alınır.
6745 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 2’nci maddesi uyarınca serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketlerin kuruluşu Cumhurbaşkanı iznine tabidir.
Bu şirketler, Portföy Yönetim Şirketleri, Aracı Kurumlar (Menkul Değerler/Kıymetler) Şirketleri, Yatırım Ortaklıkları (Menkul/Gayrimenkul/Girişim Sermayesi) Şirketleri, Gayrimenkul Değerleme Şirketleri, Halka Açık Şirketler, Varlık Kiralama Şirketleri’dir.
2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanunu uyarınca makbuz ve rehin senedi verme karşılığında serbest, gümrüklenmemiş veya tekel altında bulunan malları vedia olarak kabul etmek ve mudilerine de bu senetlerle tevdi olunan malları satabilmek veya terhin edebilmek imkanını vermek üzere faaliyette bulunan umumi mağazalar memleketin genel ekonomik şartları göz önünde bulundurularak Ticaret Bakanlığınca verilecek izinle anonim şirket şeklinde kurulur.
5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu uyarınca tarım ürünleri lisanslı depo işletmeleri, ekonomik ihtiyaç ve etkinlik şartları göz önünde bulundurularak Bakanlıkça verilecek izinle anonim şirket şeklinde kurulur.
Ürün İhtisas Borsasının Kuruluş, Faaliyet, İşleyiş ve Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca borsa anonim şirket şeklinde ve izne tabi olarak kurulmaktadır.
Bağımsız Denetim Yönetmeliği uyarınca Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından bağımsız denetim yapmakla yetkilendirilen ortakları yeminli mali müşavirlik ya da serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış meslek mensuplarından oluşan sermaye şirketlerinin kuruluşları Bakanlık iznine tabidir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 519/4 hükmünde “…başlıca amacı başka işletmelere katılmaktan ibaret olan holding şirketler…” ifadesinde yer bulan anonim şirket olarak kurulacak holdinglerin kuruluşu izne tabidir.
6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ve diğer mevzuat uyarınca bu şirketlerin kuruluşları Bakanlık iznine tabidir.